Sarasol on useamman pitäjän laulajista koostuva kuoro, jonka kotikuntana on Laukaa.
Kuorolla on halu kehittyä ja ohjelmisto on monipuolista ja haastavaa.

Alla olevasta Eija Kasilan kirjoittamasta lehtijutusta: Kurkut kuntoon ja laulamaan! voit lukea lisää kuoromme taipaleesta.


KURKUT KUNTOON JA LAULAMAAN!

Sarasolin matka kuntosalilta kuoromuodostelmaan

Ei tiennyt Reino Lempinen joulukuussa vuonna 2004, että kuntosalilla käynti synnyttää uuden kuoron!

Sarahovin kuntosalissa kohtasivat silloin Pirjo Tammela ja kokenut kuoronjohtaja, joka oli kotiutunut Espanjasta takaisin Laukaaseen. Taivuttelun tuloksena Lempinen totesi:
- No, pannaan asia hautumaan!
Lempinen ei tainnut arvata miten tosissaan puuhakas nainen oli.
- Nyt on porukka, milloin aletaan?
kuului Lempisen puhelimesta heti joulun jälkeen.

Niin oli intoa kuoron perustamiseen, että pieni joukko kokoontui jo 27.12. Harjoitukset pidettiin Sarahovissa, jossa myös oli alkuaikojen kiitollinen yleisö.

Lempisen johdolla kuoro toimi reilun vuoden, kunnes johtaja alkoi puhua, että hän toivoisi kuoron edelleen kehittyvän, ottavan ohjelmistoonsa uudempaa tuotantoa ja niiden johtamiseen lisävoimaa. Kuorossa laulava Esa Ojajärvi suostui harjoituttamaan uusia lauluja. Ojajärvi korosti myös tulkinnan tärkeyttä laulamisessa ja teki erinomaisia sovituksia.

Reino Lempisen jäätyä eläkkeelle johtamisesta, kuoro oli tienhaarassa. Esa Ojajärvi ei halunnut harteilleen koko vastuuta. Hänen toiveensa oli, että ”joku nappaisi tämän kuoron”! Pirjo Tammela sai vihjeen ottaa yhteyttä Jyväskylän ammattikorkeakoulun lehtori Rita Varoseen.
- Oma auto johtajalla pitäisi olla, eikä meillä ole vielä yhtään rahaa, mutta kuorolaiset ovat aikuisia, motivoituneita, jo ennestään kuorolaulua harrastaneita ihmisiä. Kaikilla on halu kehittyä. Porukalla on huumorilla höystettyä, jämäkkää harjoitteluotetta!

Näin Tammela mainosti joukkoaan! Rita Varonen tiesi kertoa, että hänellä on eräs lahjakas oppilas, joka asui Vihtavuoressa ja antoi yhteystiedot. Merja Kopare lupautui.

Kuoro etsi johtajaa, mutta sai paljon enemmän. Merja Kopare on innostava ja mukaansa tempaava kuoronjohtaja ja lisäksi taitava sovittaja.
- Tykkään tehdä kuoron kanssa projekteja, sanoo Kopare.

Kopareen mainitsemiin projekteihin kuuluu, myös kuorossa laulavan, Riitta Paanasen säveltämä ja sanoittama ”Suo-ooppera”, josta kolme kappaletta esitettiin kesällä Kuusaan keskiaikaismarkkinoilla. Se on syntynyt Tupasvillan maisemien innoittamana ja Kopare on tehnyt kuorosovituksen. Taustat tekee jyväskyläläinen musiikkimies Risto Närhi.

Ohjelmistoon kuuluu edelleenkin kansanlauluja, hengellistä musiikkia ja uudempaa musiikkia. Kuoro laulaa myös muita Paanasen sanoittamia ja säveltämiä lauluja ja Aki Miettisen tuotantoa sanoituksin ja sovituksin. Kuorolaulu kaikkinensa on monipuolinen ja antoisa harrastus. Alkuverryttelyyn kuuluu äänenavauksen lisäksi jumppaa ja kuminauhan vetoakin! Samalla tapahtuu myös hyvän mielen virittely!

Itsenäisenä ja yksityisenä alkanut kuoro on jo pari vuotta toiminut Laukaan kansalaisopiston alaisuudessa.
- Joskus työpäivän jälkeen väsyttää, eikä jaksaisi lähteä, mutta kun tänne tulee, työhuolet unohtuvat ja täältä lähtee virkistyneenä kotiin, toteaa eräs kuorolainen.
Kuoroharjoituksiin lähtevä Koparekin on vastannut kysymykseen :
- Oletko töihin menossa illalla?
- Ei kun Sarasolin harjoituksiin!

Kirjoittanut: Eija Kasila