”Suo-ooppera”

Ajatus jonkinlaisesta musikaalista on ollut Pirjo Tammelan sydämellä jo vuosia. Sopivaksi tekijäksi hän koki sisarensa Riitta Paanasen. Vuonna 2006 ajatus huipentui useiden ystävien kohdatessa Tupaswillan maisemissa ”Suo-oopperaksi”.

Suo-oopperan taustalla on tarina Kolme sukkulaa se on tarunomainen kertomus neidosta, jonka perhe elää eristäytynyttä elämää. Sen keskellä yksinäisyys ja epäoikeudenmukaisuus rakentavat verkkojaan. Isä on armoton ja synkkä ja äiti on päättänyt selvitä tilanteesta tekemällä työtä aamusta iltaan. Äiti rakastaa tytärtään suunnattomasti ja syvällä sydämessään hän odottaa ihmettä, joka muuttaisi kaiken. Elämän ristiriitaisuus jättää syvät jäljet tytön olemukseen. Rakastava sydän ei kiellä rakkauttaan vanhempiaan kohtaan. Tytön asenne elämää kohtaan vaatii paljon, siksi hyvyyden voimat ja peloton rakkaus ovat hänen apunaan.

Kuvitteellinen maailma, haltiat, keijut ja muu metsänkansa luo kirjoittajalle Riitta Paanaselle liikkumatilaa ja vapautta tarinan kerrontaan. Tyttö saa haltioilta lahjaksi keijujen ja peikkojen ystävyyden, sekä sukkulat, joiden avulla hän kutoo voimallista kangasta. Kankaan ja ystäviensä avulla hän sitoo pahan voimat ja voittaa lopulta vapautensa, auttaen samalla yhteisöään, jossa elää.

Tarina sijoittuu menneeseen aikaan ja suomalaiseen suomaisemaan. Se on selviytymistarina ja samalla vapaustaistelu, jossa hyvä ja paha käyvät kamppailuaan näkymättömässä ja näkyvässä maailmassa.

Riitta Paananen on säveltänyt ja sanoittanut tarinaan 11 laulua ja kokonaisuus esitetiin kesällä Tupaswillan keskiaikamarkkinoilla 18.-19.6.2011. www.tupaswilla.net Lauluja esitti useamman kunnan laulajista (Laukaa, Konnevesi, Jyväskylä, Suolahti) koostuva Sarasol-kuoro. Laulujen kuorosovitukset on tehnyt kuoronjohtaja Merja Kopare ja sinfoniaorkesteri sovituksista vastaa muusikko Risto Närhi. Sävellysten sovitustyötä ja esityksen näkyväksi saattamista on tukenut Laukaan Säästöpankin kulttuurisäätiö ja kansalaisopisto. 

Harrastajateatteriohjaaja Erkki Kauppinen ohjaa keskiaikamarkkinoilla nähtävän “Suo-oopperan”. Tällä nimellä kuorolaiset ovat musiikkitarinaa Kolme sukkulaa leikkimielisesti kutsuneet. Tupaswillan esityksissä on avustajia Laukaasta ja lähiseudulta. Kuoron asut on suunniteltu yhteistyössä Sarasol -kuoron ja Paula Riihuhta-Poikolaisen kanssa.

Juuri ilmestynyt kirja, Kolme sukkulaa, antaa mahdollisuuden tutustua tarkemmin tarinaan, jotta voit täysin siemauksin nauttia musiikki- ja teatterielämyksistä.
Tutustu kirjaan klikkaamalla tästä!

”Suo-oopperan” kolme ensimmäistä laulua esitettiin Kuusan keskiaikaismarkkinoilla Tupaswillan maisemissa 2009. Projekti jatkuu ja valmistuu kokonaisuudeksi vuonna 2011.

Klikkaa linkkiä nähdäksesi videonäytteet
Neidonlaulu
3 Sukkulaa
Musta pimeys

Katso kuvia musiikkia- sivulta